Trápi vás hyperaktivita kapilár resp. rozšírené cievky?

Charakteristickým znakom hyperaktivity kapilár sú viditeľné, plytké cievy. Prejavujú sa vznikom rozšírených koncových ciev tzv. teleangiektázie na koži, teda "cievna pavučina kapilár". Je spôsobená krehkosťou kapilár. Charakteristické začervenanie, erytém alebo červené škvrny sa najčastejšie objavujú v okolí nosa, brady a líc.

 Kapilárna pokožka je mimoriadne jemná a citlivá. Často je sprevádzaná príznakmi suchej pleti, svrbením a pálením. Plytká vaskularizácia (prekrvenie) a nadmerná dilatácia (rozšírenie) krvných ciev spôsobuje, že takáto koža prehnane reaguje na vonkajšie faktory, najmä na náhle a výrazné zmeny teploty, vietor, klimatizované miestnosti, silné emócie, ostré koreniny či slnečné žiarenie. Problémy sa môžu objaviť alebo zhoršiť pod vplyvom hormónov, v menopauze alebo v tehotenstve. Napriek tomu, že kapilárna pleť je nepochybne problematická, používaním vhodnej kozmetiky dokáže výrazne znížiť jej reaktivitu, prinavrátiť jej kondíciu a zdravý vzhľad.

 Prvým dôležitým krokom pri kapilárnej pleti je fáza čistenia pleti. Na starostlivosť o citlivú či kapilárnu pleť je lepšie zvoliť prípravky vo forme gélu, emulzie alebo peny. Nemali by obsahovať alkohol, ktorý môže potenciálne zvýšiť suchosť a podráždenie jemnej pokožky. 

Mimoriadne dôležitý je proces odstraňovania odumretých kožných buniek. Na vykonanie exfoliačného ošetrenia je potrebné zvoliť peeling s enzymatickým účinkom a vyhnúť sa peelingom s mechanickým účinkom. Druhým dôležitým krokom je poskytnúť pokožke aktívne zložky, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri obnove jemného tónu pleti. Krehkosť kapilár úzko súvisí s oxidačnými procesmi. Preto sa antioxidačná ochrana stáva veľmi dôležitou. 

Medzi látky s potvrdenou účinnosťou a dlhoročnými klinickými skúškami patria okrem iného: escín, troxerutín, rastlinné extrakty vrátane pagaštanu konského ako aj vitamín C. Vyššie uvedené zložky, používané aj vo farmácii, zabezpečujú efekt tesnenia kapilár, zvyšujú ich odolnosť proti praskaniu, ale majú aj antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Okrem toho vitamín C rozjasňuje a zlepšuje tón pleti. 

Tretím, rovnako dôležitým prvkom, je účinná ochrana a regenerácia hydrolipidovej vrstvy epidermis. V dôsledku toho sa jemná, citlivá pokožka stáva odolnejšou voči dráždivým vonkajším faktorom. Nenahraditeľné sú tu prírodné oleje bohaté na EFA, rastlinné bielkoviny a vitamín E.